Här är ett inlägg jag skrev i september 2011…!!!
Oj, vad aktuellt jag kände att det var även idag.
Med vänlig hälsning, Frasse Fransson

X X X X X X X X

Ganska länge nu har jag funderat på vad ”problemen” inom travet är. Kanske låter lite negativt att fokusera på det – men faktum är att även en optimist som jag bör fundera över vad som kan göras bättre.
Ett av ”felen” – den enorma fokuseringen på 1) Tränare. 2) Kuskar. 3) Skötare. 4) Siffror, nummer och omsättning. 5) Han vann 78 cillionersmiljardes på V75. 6) ”Kändisens” häst floppade/vann.
Vart tog hästägarna och hästarna vägen?

Två herrar som står mitt i travsportens centrum är Mats Gabrielsson och Micke Nybrink – i dag skriver de på varsin plats i medierna som är ett precis klockrent slag rakt på spiken.

Mats Gabrielsson, Stall Oxalis & Tooma-uppföddningarna i dagens Travronden:
”Det finns inget ekonomiskt incitament för unga att börja föda upp hästar i större omfattning. Det finns inget ekonomiskt incitament för folk att äga häst. Det allra bästa exemplet kan du ta från Derbyt där alla fokuserar på tränaren Timo Nurmos och så gratulerar man Torbjörn Jansson. Man glömmer ägarna som spenderat tusentals kronor på att komma dit. Det är ingenting, det är de som betalar.”

Micke Nybrink, spelexpert och krönikör i Aftonbladet:
”En annan kompis sa så här när jag kom från Derbyt i söndags kväll. ”Öh, Micke, vem vann Derbyt?” Jag svarade trött att det gjorde ju Beau Mec och undrade sen om han inte sett loppet eller larvade sig. ”Men ni pratade ju bara om att Torbjörn Jansson och Timo Nurmos hade vunnit. Jag som trodde att det var hästen som sprang, att det var han som var bäst”.
Pelle säger sanningen, alltid. Hästarna gör jobbet. Beau Mec svarade för en grym prestation och är den som ska hyllas mest. Vilken styrka, vilket mod, vilken vilja att vinna trots att han knappast är den största talangen. Det kanske finns hopp för mig också – som spelare?”

Vad är de som dessa herrar säger egentligen?
1) Ägarna som betalar för kalaset – hör vi allt mindre om (förutsatt att de inte heter typ Frank eller Foppa eller Huselius…).
2) Hästarna som faktiskt gör jobbet – hör vi allt mindre om. Derbyt är ett enastående exempel faktiskt. Timo Nurmos hit och Jorma Kontio avstängd dit och Ulf Ohlsson körde på Unibetgrundarens häst där och Torbjörn Jansson vann och hejkonbacon så hade vi ingen aning om vilken HÄST som vann och var helt grym!

När jag var liten brukade man höra att vi i Sverige hade världens mest intresserade publik och att man var så intresserade av HÄSTARNA. Det var inga nummer som en lottorad som lästes upp. Jag vet inte men kanske är det en försköning av forna tider. Hur som helst är jag rädd att vi glider mer och mer ifrån den känslan av att det är fantastiska djur vi håller på med.

Hylla hästen och ägaren!
Många gånger känns det som ett slag i magen på hästägarna när man gör intervjuer med kuskar, tränare och skötare efter segrarna. För att sedan rätt och slätt säga oddset, tiden, ägare, två, trea, tvillingoddset och värdet efter tre avdelningar är…
Det tär på en hästägare kan jag tänka mig att först köpa hästen, sedan betala träningsavgifter i två-tre år och försäkringar, en förvisso fin lädergrimma för 859 spänn, resor till och från långbortistan (via veterinären såklart) och sen när man väl står där i vinnarcirkeln är de knappt värd vatten!

Vet ni – det är faktiskt kuskarnas, tränarnas och skötarnas jobb att köra, träna och vara snäll och go med din häst som du betalar för!

Som tur är – så kommer det fram sköna människor fortfarande i den här sporten som får utrymme i TV och faktiskt går rakt igenom rutan. Arne Andersson/Stamping och Carl-Anders Hansson/Rino Dox är två ”nära” exempel som båda älskar sina hästar. Det är sådana värden som säljer hästar till nya hästägare!

Vart kan vi börja att få ägarna mer i centrum och fler nya hästägare?
Vi ska börja med de enkla sakerna som höjer värdet direkt på plats.
1: Presentera alla hästarna vid defilering eller på väg upp mot startbilen. Läs upp alla ägare på hästarna – och uppfödare icke att förglömma!
2: Intervjua ägarna först och främst – sätt dem på en piedestal och hylla dem! Tanken hos en travbanebesökare eller spelare på ICA Järvsö som tittar på ATG-live ska vara: ”Coolt, jag vill också äga en travhäst, det verkar vara spännande och tänk att få stå i vinnarcirkeln som Kalle Karlsson gör nu”. Ska väl sägas att man på många banor gör mer och mer saker för vinnande ekipage, så det är mycket på gång redan.
3: Mer plats åt ägare i travprogrammen. Hur? Vet inte nu, det borde gå!
4: Annonsera i lokalpress inför travdagarna med vilka ”hemmahästar” som startar. Ex. Kalle Karlsson, Järvsö, äger nr 1 Super Duper Hästen startar i lopp 10.
5: Varenda tränare måste ta sitt ansvar och vara ärliga och öppna med sina hästägare. Svårt att få en bränd hästägare tillbaka.
6: Släpp på reglerna för amatörtränare – att de måste vara delägare i hästarna kostar bara tid och pengar för de inblandade och för ST. Dessutom försvårar det för hästägandet – tänk om vi helt plötsligt skulle ha en fri marknad… Antar att det är nån form av proffstränarförening som kommer skrika mest mot detta, men en fri marknad är bättre än  en konstig låst. Det går att säga mycket om regeln att amatörer måste vara delägare för att få träna hästen, men det kan vi ta en annan gång. Är dock helt övertygad om att det vore MYCKET bra för travet om man släppte på den regeln.
7: Travsport.se – visa vilka som står bakom en ägarekonstellation. Står det Stall Stallet – gör det klickbart och visa vilka som är registrerade ägare bakom stallpseudonymen. Om det går vill säga.
8: Ekonomin. ST & ATG bör snarast se över sina in- och utgifter. Mer pengar till ägare och uppfödare är prio prio – där är jag dock för dåligt insatt själv för att ha några botemedel!

Jag kommer säkert på fler saker…