Fin dag hos Monster Trav.

Här tränar Monster Monsun inför sina kommande stordåd på tävlingsbanan.

På fredag kl 20.58 är det dags.
DERBYFINAL på Östersund med hela 700.000 kr till vinnaren.
Om vi är med? Jajjemän.

Derbyt är det enskilt största loppet du kan vinna i Sverige för kallblod. Mest pengar, mest prestige och du har bara en enda chans – det är nämligen bara öppet för fyraåriga kallblod.
Bakom startbilen springer 12 hästar, från Norge och från Sverige, alla är där för att de förtjänat sin plats genom kvallopp förra veckan.
Monster Monsun blev fyra i sitt kvallopp, men det var inte helt utan komplikationer. Han galopperade nämligen i starten och in på upploppet blev det några steg till som gjorde att körande Jan-Olov Åberg inte vågade lossa något på tömmarna över huvud taget.
– Det var nåt som störde honom i dag, jag kunde inte köra nån gång på honom egentligen och det blev två galopper också. Det var starkt ändå att vara fyra måste jag säga, sa Janne.
Nu har vi smörjt, böjt och masserat på bästa vis med hjälp av de bästa inom dessa områden och vi tror att vi hittat vad som störde honom. Förhoppningsvis har vi kommit till rätta och vi kan prestera helt på topp igen.
I sina lätta turer mellan starterna har han känts väldigt pigg på bettet och mjuk efter det vi åtgärdat.

Favoriten är norsk
Hellin Faxen känns som en klar favorit på förhand. Bakom denne Myrfaksen och knappt bakom denna finns en rad duktiga hästar som kan vara med och kriga om en plats, bland annat Monster Monsun och våra vänner Team Jonsson’s med Bro Viking.

Frågor/svar
1) Varför valde du spår 11 och inte spår 6?
Monsun blev väldigt ivrig bakom bilen på Bollnäs och vi tror att han är mer stabil bakifrån. Hade helst tagit spår 10, men Jan Ove Olsen hann före med lotten.
2) Kan Monster Monsun vinna?
Ja, men då krävs maxklaff och han måste vara bättre än vad han var i kvalet. Vi var lite fundersamma då direkt efter loppet. Inte för orken utan för stilen. Han avslutade i alla fall 25,4 i tredjespår sista 500 och med säkerhetskörning så det var väl inte katastrof.
3) Hur blir loppet kört?
Myrfaksen snabb ut, släpper till Hellin Faxen. Sterkar 3e inv. WS Malte är också snabb ut och kan i värsta fall få dödens om inte Bro Viking svarar ut den. Sen kommer det vara fullt krig där bakom om placeringarna. Har vi riktigt flyt kommer vi ner i 3 utv. Hellin Faxen borde vilja hålla ett rätt ok tempo, kanske runt 25-26 hela vägen, tyvärr är det nog ingen som vill offra sig och pressa upp tempot, vore kalas om någon vågade… Ju högre tempo desto bättre för oss gissar jag.
4) Hur fort springer Monsun?
Fort om det blir rätt kört och han är som han var på Bollnäs och Romme. Då är han stark. 1.25 tror jag med säkerhet, men då krävs att det är körning hela vägen och att vi får en bra resa.
5) Bana och balans?
Jag tror en hård och fast bana är en klar fördel. Han kommer att gå barfota igen då vi tycker att han passat bra med det. Det blir boots fram som i de senaste starterna. Jag tyckte i värmningen att banan på Östersund var i lösaste laget för vår del, men till loppet var den nog bra tror jag.
6) Kuriosa?
Sedan starterna på Biri förra året han Monsun bara blivit omsprungen EN gång de sista 500 metrarna, då hade han inte riktigt fritt fram efter galopp och störning. Så han fick släppa förbi EN häst. Hade loppet varit 10 meter längre hade han dock kontrat ut den med. ”Han går alltid till slut den här” som Åberg brukar säga.