I dag sändes ”Drömmen om Järvsöfaks” på TV och inte ett öga var torrt!

Att göra ett halvtimmes reportage om Järvsöfaks och människorna bakom succén kan inte ha varit lätt – hur skulle man få in både hjärta, själ och alla vinster på så kort tid!?
Med facit i hand kan jag konstatera att det lyckades man verkligen med. Intervjuerna med Janne, Jessica, Erling och framför allt Ingemar var väldigt bra gjorda och filmen på Tanja vid världsrekordet var härliga. Bilderna talade sitt tydliga språk – Järvsöfaks har verkligen gett dessa personer enorma stunder. Fantastiskt vackert!
Tänk att få vara med om något liknande…

Min topplista över minnen av Järvsöfaks:
1) Världsrekordet och hemligheten om dramatiken
Samma dag var jag och pappa Lasse i Hudik och hälsade på Janne. Han hade gett oss rådet att vara med som delägare på hästen Pokalen och nu skulle vi få se honom in action för första gången. Det höll på att gå riktigt galet för Janne den dagen – Pokalen gick i ledningen (Komnes Järven, Eldfaksen och Silkefaks var också med i träningsgruppen) men fick ett frispel varvet från mål och slog bakut så vagnen blev skrot. Där bakom satt Janne och tryckte mellan hovar som ven genom luften. Det var alltså inte långt från att världsrekordförsöket hade skett med annan kusk!!!

2) SM-guld 2009
Som han vann – fullständig kross av landsmännen! Det var lite mer än ett lopp, känslan innan var oviss inför start – skulle Röste Bo (som vunnit Elitkampen samma år) och Hallsta Lotus bli för svåra igen…? Publiken på plats var nervösa, det gick att ta på känslan och när starten gick höll 20 000 personer på plats andan…
I sista sväng var det klart – som han flög fram och lämnade sina söner på efterkälken och publiken var i extas!

3) Landskampen som femåring
Kommer ihåg att jag surfade fram resultatet och fick se att Faksen vunnit. Sen när loppet visades på TV och man fick se att han vunnit från dödens och slagit Bork Rigel som då hade ledningen – då var det ståpäls.

Här är några bilder från Faksens sista start i karriären:

[nggallery id=26]