Alm ViktorNu är det bestämt – Faksinett (e. Järvsöfaks) blir kvar ett och ett halvt år till i Förnebo. Direkt efter fölning i juni väntar ny betäckning och häromdagen bokade jag Alm Viktor (e. Rigel Jo) som ny partner. Jag är otroligt nöjd och glad med att hon stannar ett år till – jag har ända sedan jag fick nys om hennes stam sagt att detta blir en superhäst i aveln. Hon är född 2000 och är alltså bara nio år gammal. Faksinett har ju väldigt mycket Järvsöfaks i sig, mamma Järvsölina är ju faktiskt en syster till Faksen. En syskonparning helt enkelt. Tufft kan tyckas men denna form av korsning har funkat väl förr – se Jahn Sjur som har exakt samma stamuppbyggnad. Detta tilltalade mig redan från första sekund och döm om min förvåning när Jan-Olov Persson lånar ut henne till mig för drygt ett år sedan! Det var ju rena jackpotten enligt min mening. Jag är fullständigt övertygad om att hon kommer att lämna minst en riktig superstjärna i aveln – hoppas det blir någon av mina avkommor…

Att valet föll på Alm Viktor härrör till tre viktiga faktorer: Intressant stam, hans utseende och hans visade talang. Alm Viktor är efter den alldeles för tidigt bortgångne Rigel Jo som lämnat så otroligt många fina, tidiga, snabba, hållbara hästar. Det ska bli kul att se vad det blir av korsningen Järvsöfaks som morfar mot Rigel Jo i fadersstammen. Faksinett har tidigare bara gått till hingstar med väldigt mycket Elding – Moe Odin (e. Elding), H.G.Balder (e. Lome Elden), Lome Kongen (e. Spikeld) och nu senast Mörtvedt Jerkeld (e. Lome Elden). Skulle det bli ett sto har man verkligen något att jobba med på avelssidan efter tävlingskarriären.

Det KAN bli så att även Piltindra får besöka den gode Alm Viktor, men det känns lite osäkert i dagsläget. Det beror helt enkelt på den ekonomiska situationen… Vi har några hästar nu!
För Piltindras del tror jag också att Alm Viktor med Rigel Jo som farfar passar utmärkt. Jag har tidigare betäckt med Storm Jo och Klack Jo – båda med Rigel Jo som farfar och det är ingen slump. Jag är väldigt nöjd med Storm Jo som pappa till Monster Storm och här finns vissa likheter mellan honom och Alm Viktor vad det gäller stammen. Nu har Alm Viktor inte varit lika lyckad som Storm Jo i tävlingssammanhang, men stammen känns klart intressant, inte minst som sagt tack vare att Viktors bror Alm Rau Jo kan ha varit det bästa som sprungit framför en sulky. Alm Svarten finns med i både Storm Jos och Alm Viktors modersstam så där finns tydlig koppling.

›› Läs mer om Alm Viktor här ‹‹
›› Korsningen Alm Vikor-Faksinett ‹‹
›› Korsningen Alm Viktor-Piltindra ‹‹