Skärmavbild 2013-08-16 kl. 14.07.10I ett mail till Ulf Risinger på ST anmälde jag Monster Monsun till Norskt Kallblodsderby 2013.
Svaret kom bara timmar senare:
”Anmälan mottagen!
Med vänlig hälsning
Ulf Risinger”

Därmed trodde jag att saken var biff, att vi var anmälda och klara.
”Anmälan mottagen”… 
Jag sparade mailet. För säkerhets skull.

I morse twittrade Jan Hedrén till mig att jag borde kolla upp om alla avgifter var betalda – det var ju idag startlistorna skulle göras. Han hade inside på den norska sidan att det var trubbel.

I min goda tro har jag under hela Monsuns karriär alltså trott att ”Anmälan mottagen” betytt att vi kunde vara med i Norskt Travderby 2013.
Men icke. Jag skulle ha vetat att jag skulle skickat samma anmälan fler gånger.
Dessutom kom ingen påminnelse om att nya anmälningar måste göras – min anmälan hade ju inte gått igenom. Så varför påminna en icke anmäld häst tänkte ST!?

Efter att ha pratat med Ulf Risinger och Petter Johansson på ST, tog de beslutet att mitt mail inte gällde som anmälan trots allt.
Jag hade ett långt samtal med Petter, trevlig samtal även om Petter säkert sluppit samtalet. Från Norsk sida lade de allt ansvar på ST och ST lade ansvaret på mig som hästägare. Precis som det ska vara alltså. Förutom den lilla detaljen; ”Anmälan mottagen”…
ST hade kunnat göra rätt i detta fall – de hade kunnat säga ”Ja, Fredrik Fransson, din häst borde såklart vara med i Derbyt. Vi har ju ditt mail här som bevis att du anmält och vi har ju till och med svarat på det mailet – ”Anmälan mottagen”…”.
Istället tog man den vad de tror och tänker just nu rätta vägen. Den enkla vägen. Vägen som INGEN förutom Fredrik Fransson kommer att ifrågasätta.
OM det sagt ”Ja” hade det möjligtvis kunnat finnas de som ifrågasatt om detta verkligen gått rätt till. Beviset i form av ett mail med svaret ”Anmälan mottagen”… hade i min värld räckt väldigt långt som svar till eventuella frågor.

Jag tror inte att ST vågade säga ”Ja”. De hade chansen att göra rätt. Istället kallade man det hela för ”Gråzon” och tog det tråkiga, enkla och för oss felaktiga beslutet att inte godkänna min e-post-anmälan av Monster Monsun till Norskt Dravderby.

Just i detta nu är jag så otroligt besviken, knäckt och ledsen att det inte går att beskriva i ord. Vi var värda detta. En amatörtränad svensk häst i det största av kallblodslopp som finns – ett bevis på att det faktiskt än i dag i den hårda konkurrens som råder att det går att slå sig fram trots heltidsjobb och begränsade resurser.
För mig är detta en enorm förlust – men jag tror faktiskt att det är en förlust för Svensk Kallblodssport också. För även om vi kommer sist i Norge – är prestationen och beviset att det går att ta sig dit en nog så stor morot för andra amatörer. Kan Fredrik Fransson – då kan jag och då kan många andra!

”Anmälan mottagen”…
Jo hej du.

Så här kommer de tråkigaste jag skrivit på denna sida under alla år:
FÖRLÅT MONSTER MONSUN. Du är värd att vara med i Norskt Derby.
Om en stund blir jag tvungen att gå ut i hagen och berätta det för honom – det blir inget Norge för oss.