Hej Svensk Travsport.

Kan ni sluta hitta på en massa nya förbud och kostnader – och istället hitta på roliga lösningar och trevliga nyheter som främjar oss utövare och framför allt våra hästar.
Men framförallt – ni borde verkligen börja med bättre motiveringar till varför ni gör ändringar…

Från och med 1 januari kommer hästar som stryks för transporthinder, kraftig brunst och  banförhållanden automatiskt få 10 dagars startförbud.
Motiveringen: ”Vi har inte studerat strykningarna på det sättet, men det är högst möjligt, eller till och med troligt, att man skulle hitta ett sådant samband. Alltså att hästar strukits för transporthinder från ett dåligt startspår ena veckan och dyker upp i ett annat lopp veckan efter.”
Nähe… Vadåå? Hur har ni studerat strykningarna då?
Man erkänner alltså att man antar att folk fuskar med strykningsorsaker. Här borde man bygga beslutet på fakta. Åh, det är precis sån här byråkrati som gör ”användarna” irriterade och arga. Dåligt motiverade beslut.
Förvisso kan veterinär godkänna strykning för banförhållanden, men det godkänner ändå inte motiveringar i klass med ovan.
Vad det gäller transporthinder har vi använt oss av det förfarandet, inte för att fuska utan för att, det var så inåthelvete halkigt på vägarna och att ge sig ut med bil och finka var förenat med livsfara. Två dagar senare var halkan borta och vi hade utan problem kunnat starta hästen.
Alltså, det är klart att folk har fuskat med dessa strykningsorsaker, men att kollektivt straffa de som faktiskt har anledning till transporthinder med startförbud känns inte så fräscht.

Så. Inför öppen anmälan! Då kommer de som inte vill starta mot hårt motstånd att stryka sina hästar innan startlistan kommer, och de som verkligen vill starta kommer att göra det. Spårförbehåll var heller inte någon dum idè…

Travarhälsan är mångt och mycket är självklara saker och det är för hästarnas skull.
Men detaljen att man behöver ha med passen och straffet – 1500:- böter om man ej har det med – känns lite väl hård. För mig som har en häst i bästa fall till start är det väl ok, men storstallen som ibland kan ha upp emot 20 hästar… Nya kostnader på hästägarna är inte heller speciellt fräscht…
Stefan Melander får väl nästan ha en person anställd bara för att sortera passen när han ska starta sina hästar. Det känns inte ”modernt” över huvud taget med passen. Det måste finnas en digital lösning!

Kämpa på!