*** Texten har tidigare publicerats i Aftonbladet ***

DAGS FÖR REVANCH

Han är en av Europas mest framgångsrika travtränare de senaste åren.
Han är också en av de mest omskrivna i negativa ordalag – spårstrykningar, dopningsanklagelser och journalisthot.
Nu kommer Fabrice Souloy till Sverige – för att vinna Olympiatravet med Commander Crowe.
– Vi ska hämta pokalen till Frankrike, säger han.

GACÉ/FRANKRIKE Små hus, stora hus, gamla hus och nya… Nej, vägen till Gacé, drygt 240 km från Paris, kantas inte av något nytt, här jobbar tidens tand med lagom takt för att låta det gamla bli äldre.
Till en viss gräns – för när vi når Haras de Ginai och Ecurie Le Trémont är det mesta nytt och fräscht. Men så har det inte alltid varit. I november 2001 flyttade familjen Souloy in – det var dags att ta ett kliv på karriärsstegen för sonen och travtränaren Fabrice.
– Det var nedgånget, när vi köpte gården var det en bondgård, nu ser det lite annorlunda ut, säger Fabrice Souloy.
Han tar emot med ett leende – han är på mycket gott humör. Nyligen hemkommen från en semestervecka i Egypten är han väldigt amper över att få köra sina tvååringar på eftermiddagen.
– Det ser mycket bra ut, det är många fina hästar i den här kullen och många kommer att starta redan som tvååringar, säger han och pekar på tavlan där alla hästnamn står uppskrivna – ”den är bra, den är bra, den är mycket bra…”

Gården Ginai omfattar 150 hektar av böljande normandisk bördig åkermark – en dröm inte bara för travtränare, hästarna verkar trivas ypperligt i sina väl tilltagna hagar. Träningsmöjligheterna är enorma och hästmaterialet går verkligen inte av för hackor.
– Även om vi kör om stora pengar så krävs det mycket mycket hårt arbete för att lyckas, banken vill ha pengar varje månad hur det än går på tävlingsbanan, berättar Fabrice.
Här har många miljoner investerats – miljoner euro ska sägas – och senaste tillskottet ett unghäststall lika stort som en fotbollsplan med 40 boxar. Här står högst troligen en och annan blivande miljonär på tillväxt.

En som växt färdigt är stallets svenskägde stjärna Commander Crowe – som på lördag gör sin första start i Sverige sedan den misslyckade starten i Hugo Åbergs Memorial förra sommaren och jagar nu revansch för både den starten och Olympiatravets final för ett år sedan då han galopperade bort sig.
Och revansch ska det bli.
– Commander är bättre i år. Mycket bättre. Han är en magnifik häst helt enkelt, säger Fabrice.

Vad är det som gjort honom bättre till i år?
– Vi har fått ordning på hans mage, han är väldigt svår att resa med och dricker inte ordentligt, nu i år har vi ändrat lite och han är mycket piggare i hagen till och med.
Att det är åtta veckor sedan senaste starten ska inte vara några problem.
– Han är i mycket bra form, titta bara på honom, han springer och leker i hagen.

Vad är hans storhet?
– Han har en exceptionell motor och när du kört honom och kommer in i stallet har han 50 i puls, det är helt otroligt vilken återhämtning hästen har.
Att revanschlusten är stor går inte att ta miste på.
– Vi ska hämta pokalen till Frankrike, säger han.

Efter en heldag på träningscampen ber Fabrice om hjälp, han behöver översättningshjälp…
– Vad står det på den här svenska hemsidan? Det står mitt namn och Commander, men jag förstår inte vad det betyder?
Vi översätter kommentaren till en svensk artikel om att Commander Crowe kommer till Olympiatravet. En av kommentarerna till artikeln är skriven av en privatperson och är inte speciellt nådig i kritiken över att man bjudit in fransmannen och den svenskägda hästen. I korthet handlar kommentaren om att det är ”fel att bjuda in en dopad häst”…
– Va!? Står det så? Men vad vet den här personen om mig och min verksamhet? Fast samtidigt, vad ska jag gör åt det hela? Jag blir bara ledsen och måste koppla bort det, säger han.

Bilden av dig i svensk media handlar mycket om tveksamma strykningar, dopningsanklagelser, bråket med Lutfi Koljini även om det är flera år sedan och om ditt bråket med Travronden.
När vi berättar detta lägger Fabrice av ett litet skratt samtidigt som pannan veckar sig med bryderier. Det märks att han inte gillar svaret på frågan.
– När det gäller strykningen av Commander Crowe i förra årets Elitlopp så var han inte frisk, han har problem med magen, eller har i alla fall haft det och väldiga problem med att resa. Han varken äter eller dricker och det måste vara så att hästens hälsa går först.
Dopinganklagelserna kom efter att Napoleon Bar enligt italienska uppgifter ertappats med dopingpreparat i kroppen. Men någon avstängning eller andra repressalier har uteblivit och det finns en utredning igång om vad som egentligen har hänt. Fabrice Souloys advokat är inblandad i högsta grad.
– Jag vet nästan ingenting själv om det hela, jag fick reda på att det fanns anklagelser via media och hästägare. Men när jag sedan pratade med det franska travförbundet fanns ingen information att få…
Han hämtar andan och verkar helst inte vilja prata om det, men…
– Det är jag som har tränaransvaret för min häst och så ska det vara. Absolut. Men jag skulle också vilja se att veterinärerna också skulle kunna stå ansvariga vid felaktig medicinering, det är lätt att bli lurad av vad mediciner innehåller. Min advokat jobbar på att få klarhet i hela historien, säger Fabrice.

Du ska också ha blivit anmäld för hot mot en journalist?
– Ja vad ska man säga, jag blev riktigt förbannad över en artikel som pekade ut mig som fuskare och pratade med journalisten i telefon, men det var aldrig min mening att det skulle uppfattas som ett hot. Jag har svårt att tolerera att man skriver så om min verksamhet om det inte är sant.
Trots kritiken och snacket om hans vara eller icke vara på svenska travbanor har Fabrice inga funderingar på att inte åka till Sverige i fortsättningen. Elitloppet är nästa stora mål efter Olympiatravet för Commander Crowe.

Har du fler hästar än Commander Crowe som kan vara aktuella för Elitloppet?
– Nej. Räcker det inte med honom?
Om Commander Crowe räcker återstår att se – först ska pokalen från Olympiatravet hämtas hem.

Text & foto: Fredrik Fransson

Fabrice Souloy
Ålder: 44 år.
Familj: Sambon Tiina Lahti och barnen Emma, 11 och Jonas, 7.
Antal hästar i träning: ca 80.
Träningsavgift: ca 1000-1200 euro per månad + 15% provision.
Företaget: Ecurie Le Trémont och Haras de Ginai. Här jobbar hela familjen Souloy, mamma, pappa, syster med familj och Fabrice med fru och barn.
Gården: Ginai – 150 hektar stort område med 5 rakbanor med olika material, den längsta 1600 meter med en backe på 400 meter som avslutning. Massvis med hagar för både fölston, unghästar och tävlingshästar. På gården finns också fyra avelshingstar – bland annat Orlando Vici som börjat väldigt starkt i aveln.
Största segrar: Elitloppet, Lotterialoppet, 3- och 4-års kriteret i Frankrike, Hugo Åbergs Memorial, Prix de France, Finlandia Ajo, Prix de Cornulier med flera…
Bästa hästarna i stallet: Commander Crowe, Rolling d´Heripre, Napoleon Bar.

Ps. Commander Crowe vann Olympiatravet en vecka efter mitt besök…

[nggallery id=64]