jerva_kvalarPå lördag 14/12 ska MOAS JERVA LI gå kvallopp på Bollnästravet.

Två kallblod blev det i loppet – bra för oss att ha lite sällskap i alla fall. En stund kanske, jag misstänker att Tyke Mörbult kommer att dra iväg ganska skapligt före oss. Kan vi landa på en tid runt 1.50/2180 meter är jag jättenöjd. Då är vi på bra väg in i travkarriären.
Totaltiden JERVA behöver springa i 2180 meter är 4 min och 10,42 sekunder.
Monster Monsun gick sitt kvallopp på Gävle för precis två år sedan som tvååring på 1.51,4/2140n. Kommer ihåg att vi öppnade mycket mycket sakta de första 500 meterna (om jag inte missminner mig runt 2.05!) och att det var hästar i vägen. Monsun var längre fram rent träningsmässigt och fartmässigt, han kunde springa under 1.40 med lätthet en bra bit och gjorde så också i kvalet för att komma ikapp…
Hur som helst räknar jag med att Jerva klarar detta galant om vi klarar oss från galopp och att hon tycker att det är kul att springa även om de andra drar iväg långt före.

Lite extra om kvallopp…
Alla hästar som ska tävla i travlopp måste först visa att de klarar av tävlingsrutinerna och en viss tid. I Jervas fall, hon är två år, så behöver hon klara av att springa på kilometertiden 1.55/2140 meter. I kallblodens fall får uppfödaren en premie på 10.000 kr och ägaren 5.000 kr om hästen klarar kvalet innan den är 3 och ett halvt år gammal. Som treåring behöver de springa 1.50/2140 meter för att bli godkända.
När en häst är godkänd och minst tre år gammal får man börja starta i vanliga travlopp. I Jervas fall är hon ännu inte riktigt mogen för att springa riktiga lopp, men med en vinters träning efter kvalet ska vi nog kunna vara med och starta i vår.