På vägen hem från Rommes travbana igår kväll.
Frasse: ”Otroligt! Det är så skönt att det går bra, jag har sagt ända sedan jag körde han första gången att det är en kanon, ja till och med från första kvällen då han föddes. Jag som inte kan något egentligen, visst är det konstigt att man ändå kan ha en sån tydlig känsla av att detta kommer att bli något otroligt bra?”
Michaela: ”Har inte du tänkt på att det är en stor anledning till att det går bra? Du har aldrig tvekat på hans kapacitet och litat så otroligt mycket på honom. Det är klart att han känner det! Han litar på dig lika mycket.”

monster_monsun_IMG_3279Så hade jag inte sett på saken innan, men det är klart – med rätt tankar och positiva sådana kan man skapa tryggheten och ömsesidig respekt.
Nu räcker det såklart inte långt med att bara tro – man måste jobba hårt och målmedvetet också, men jag skulle vilja påstå att det inte finns så mycket ”tur” bakom den här relationen och fantastiska hästen.
Se här:
1) Kontinuitet och struktur!
Vi har tränat i princip oavbrutet i 2,5 år. Endast kortare avbräck som 1-2-åring – kolik och sparkskada i hagen två gånger då han fått vila ca 2 veckor dessa gångerr. Vi har i princip ALDRIG ställt in ett tänkt träningspass. Det har aldrig varit för kallt eller för regnigt – han har gjort sina planerade pass vecka ut och vecka in. Aldrig för hård träning – aldrig för lätt.
Vi kan lätt se skillnaden på några av de andra hästarna jag tränat – där man fuskat och kanske inte lagt ner den där tiden varje gång så har det heller inte blivit något.
Vid varje träningspass har det funnits en tanke och planering bakom. Och vi har trott på det vi gör varenda gång.
2) Rätt från början!
Självklart har Monster Monsun rätt förutsättningar från början. Han har rätt kapacitet. Jag är säker på att utan rätt kapacitet finns inte möjligheten att tillhöra toppen. Att hästar blir bättre eller sämre med en viss typ av träning är självklart, och att de har bättre eller sämre förutsättningar hos olika tränare lika självklart. Men en häst utan rätt lungor, hjärta och hjärna blir inte den där stjärnan.
Detta har så klart hjälpt en sådan totalamatör som mig i det här fallet.
En riktigt bra tränare kan få fram mer ur en ”sämre häst” och det är lika givet att chansen att en ”bra häst” blir riktigt bra i samma händer också.
Den känslan har inte jag att kunna detta. Än. Men vi gör mycket rätt med Monsun i alla fall!
3) Långsiktighet och självförtroende!
Jag kommer ihåg hur Nisse Enkvist nästan blev hånad för att han gjorde upp en årsplanering med sin Opal Viking när han var som bäst. Jag är säker på att han gjorde helt rätt!
Vet man vart man ska är det mycket lättare att låta bli att köra in på stickvägarna som många gånger sinkar resan mot slutmålet.
I början körde jag själv Monsun i loppen – för det var planeringen. Jag hade planerat att köra ett visst tempo i loppen, jag brydde mig inte om vad de andra gjorde – får vi pengar är det en bonus. Både jag och Monsun hade mycket att lära i början. Men jag körde EXAKT vad jag hade planerat – med GPS-klockan.
Men framför allt – man ska tro på det man gör, lyssna på andra och sålla vad som sägs, ta åt sig av det som är bra, glömma det som inte faller en i smaken för att sedan bilda sin egen uppfattning.

Detta är så klart förbaskat lätt så här i efterhand. Men det funkar!

Samma recept
Det här skulle lika gärna kunna handla om ett företag i nästan vilken bransch som helst. ”Kontinuitet, struktur, rätt förutsättningar…” och så vidare – recepten är ofta ganska liknande. Det är bara ingredienserna som är olika!

Hur gick det i loppet då?
Jag skrev tidigare i veckan att vi skulle ta revansch för brorsan Järvsö Lasses försmädliga galopp i samma lopp ifjol. OCH DET GJORDE VI!
Monster Monsun blev tvåa i Sleipner Cup Final 2013.
Efter ett lopp i mestadels andraspår blev det trafikproblem 800 kvar och vi blev tvungen att gå ner på innern för att 600 kvar bli kraftigt störd och tappade massor av fart och rytm och framföra allt tappade vi massor av mark på vinnaren.
Men avslutningen var av bästa märke (klockan visade 1.20-tempo i sista sväng – vilken jäkla speed!!!) och när det blev galopp in på upploppet för närmaste konkurrenten var andraplatsen väldigt klar till slut. Åt vinnaren Hellin Faxen kunde vi inte göra något – det var alldeles för långt fram.
Monsun gick i mål med spända linor igen.
”Han känns inte trött i mål alltså” sa kusken Jan Olov Åberg som körde ett grymt lopp igen.
Åberg förtjänar en stor eloge och tack för att han kör så jävla bra helt enkelt och lyckas hålla oss i trav fast att det är nära galopp några gånger.

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera vinnaren Hellin Faxen som var fantastisk! Vi möts igen =)

Loppet i siffror
1.27,4 i sluttid.
1.25,4 sista 1600 metrarna.
1,23,4 sista 500 metrarna.
2:a i mål.
75.000 kronor in på kontot.
Så otroligt stolt och glad över min häst!