lilly_IMG_670411 december 2013 skrev jag i min dagbok:
”I dag gick det en stöt genom kroppen – ett riktigt spjut rakt in i hjärtat.
Jag inte förklara den här gången heller vad det är som gör att man känner detta. Det är långt ifrån alla som man kört som gett den här tillfredsställningen. Och det har inget med hur fort dom springer eller hur långt. Känslan kommer bara direkt!

Spänstigt steg, rak i vagnen, lätt lätt lätt trav, kanonfin skritt, öronen framåt, solen sken och snön låg i ett perfekt mjukt lager på vägen.

Kan MONSTER LILLY vara hästen som gör skillnad?
Vägen ligger i alla fall öppen!”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

På väg mot Skellefteå igår ringde telefonen – och det var inte med muntra rapporter. Vårt tvåårssto Monster Lilly hade skadat sig i hagen.
Hjälplös är bara förnamnet när man befinner sig många timmar hemifrån.

Monster Lilly hade en mycket hemsk sårskada på sitt ena bakben och efter konsultation med vår veterinär hemma blev det färd till Uppsala och Ultuna.
Väl på plats konstaterade veterinär att det inte såg bra ut alls för hennes travkarriär. Kotsenskida, djupa böjsena och karled var riktigt illa tilltygade och frågan kom om vi tyckte att det var värt att operera henne.
– Under har skett förr, men att hon skulle fungera som travhäst ser vi som ytterst osannolikt, var kommentaren från veterinär.
Meningen var att hon skulle gå sitt premielopp imorgon fredag på Bollnäs. Så innan hon ens fått visa sig på en travbana är alltså karriären över.

Där och då stod alltså henne liv på spel – mitt ord bestämde om hon skulle leva eller dö. Där vilar ett stort ansvar. Ett beslut som hade varit enkelt om det gällt en tioårig valack som tävlat färdigt.
Och svårt när man inget hellre önskar är att hon inte ska lida.

Nu gällde det en av mina bästa vänner, en häst som jag från första stund älskat. 

Min fråga tillbaka var:
Kan hon leva ett bra liv och bli fölsto utan att hon ska ha ont eller lida, i så fall vill jag att ni gör allt i er makt för att rädda henne för aveln?
– Ja, veterinären tror att det ska gå, men det finns många hinder på vägen, det måste du veta. Framför allt vet vi ännu inte hur allvarligt det är, inga skelettskador, men det ser inte bra ut. Vi ringer efter operationen alternativt om vi skulle stöta på komplikationer.
Efter fyra timmar ringde telefonen:
– Det har gått så bra som det kunnat, det är allvarliga skador, men hon har vaknat efter operationen och står upp. Vi har gipsat och hon har ett väldigt stort bandage för att skydda från bakterier och förhindra infektioner.
– Största faran just nu är just infektion i såret eller bakterier. Nu får vi hoppas att det går vägen och att hon repar sig.

Nu håller vi alla tummar och tår att hon kan repa sig så bra att hon får ett bra liv som fölsto. Hon har bevisat att hon kan springa, har talang, ett fantastiskt lynne och så har hon en lysande stamtavla i min mening.

– – – – – – – – 

Här är utdrag ur vårat liv tillsammans. Jag har verkligen hållt igen allt jag kunnat i mina ord om henne…

7 juni: ”Hon är riktigt härligt, vi var nere på en bit under 1.50 en bit som snabbast och jag får erkänna att jag trodde att det gick 2.30 – spännande.”

_FF489831 april: ”Det finns botemedel – MONSTER LILLY!!!
Det är så jäkla roligt att köra den hästen! Vi kör inge fort, inte alls, vi tar det lugnt, kollar på naturen lite, travar lite, skrittar lite, spanar och så vidare.
Men snacka om att man blir på gott humör varenda gång man är ute med henne.”

29 mars: ”Lilly är lugnt tagen, men vi har börjat kräva lite mer nu och hon visar bra vilja och det är ingen tvekan om att detta är nåt extra. Läcker häst på alla sätt och vis.”

18 februari: ”Hon har en fantastisk skritt och man verkligen njuter av att sitta bakom den här räsermercan. Vi tar det lugnt men tränar på i lugna tempon ett tag till innan vi ökar tempot mot premielopp. Hon sköter sig helt exemplariskt och det finns flera likheter med brorsan Monsun när han var liten – riktigt mysig häst helt enkelt.”

Monster Lilly

7 november: ”Egentligen är alla våra hästar till salu, grunden borde vara så för att få en sund ekonomi och ruljans i materialet.  Det här betyder inte att du som läser detta behöver tokringa och vilja köpa Lilly – hon är dyr, mycket, mycket dyr.”

Ni förstår hur ont det gör i hjärtat att se sin häst, sin kompis, skadad och hjälplös.

– – – – – – – – 

Så, snälla snälla lyckligs stjärna, nu önskar jag inget hellre än att hon blir frisk och kan fungera som fölsto.

Och vårt största tack till mamma Kerstin och Siri som direkt kastade sig i bilen och åkte till Uppsala med Lilly!!!