Reportage om Monster Trav publicerat i Travrondens Vinternummer.
”Gäller att leva medan man kan”
JÄRVSÖ. De som ser honom från sidan tror att han lyckas med allting. Entreprenören har startat upp flera framgångsrika verksamheter – allt från mediabolag till bergscykelpark och lovande travstall.
– Om en av tusen idéer blir bra så får man glädjas åt den. De andra 999 värdelösa har jag redan glömt, säger Fredrik ”Frasse” Fransson.
Text ANDREAS ALM Foto JOHANNA PERSSON
Redan som liten hjälpte Fredrik Fransson sina föräldrar att kånka vattenhinkar och var alltid med runt på travbanorna i Mellansverige när familjens hästar startade. Att intresset för trav skulle bli stort var inte oväntat.
– När jag var yngre var jag väldigt intresserad av stamtavlor och läste stamböcker hela tiden. Ett tag var det omöjligt för mig att titta i ett travprogram och hitta en fader eller morfar som jag inte kände igen, men jag har lagt av mig lite på varmbloden nu. Kallbloden däremot sitter ganska bra, berättar Fredrik Fransson om sitt tidiga intresse av travet.
Familjen hade hästar under hela uppväxten, som mest hade de runt tre starthästar samt en liten uppfödning.
– Mamma och pappa var amatörer och hade bara sina egna hästar. De gjorde det för att det var kul och för gemenskapen inom travet. Det gör jag också i och för sig och det är fantastiskt. Klart att de ville vinna lopp också, men det var sparsamt med framgångar. Deras vanliga jobb tog mycket tid och dessutom hade de tre grabbar att ta hand om. Jag har fantastiska minnen från alla resor till och från travbanorna och när man satt i rockardkorgen och åkte med på träningsturerna, berättar Fredrik.
Fredrik hamnade tidigt i tipssvängen, trots att han egentligen inte var speciellt spelintresserad. När han gick på högstadiet blev hans pappa sjukskriven i ett halvår och då fick Frasse ta över att skriva dagens dubbel-tips i Ljusdals-Posten, bara 14 år gammal.
– Från början skrev jag faktiskt under falskt namn, jag hade ju inte åldern inne. Det var det grymmaste sommarjobbet man kunde ha. Medan mina kompisar klippte gräs för 25 kronor timmen jobbade jag en timme med DD-tipsen varje dag och inkasserade några hundralappar på det. Då fick jag tid över att hitta på en massa djävulskap, säger Fredrik.
Frasse bestämde sig tidigt för att bli journalist och flyttade hemifrån när han var 15 år och började studera på gymnasiet i Bollnäs.
– Jag ville göra hela biten, inte bara skriva eller bara fotografera. Så efter gymnasiet fick jag jobb på en reklambyrå och när jag gjorde lumpen jobbade jag med Värnpliktsnytt. Det var en plantskola för journalister och efter det var man nästan garanterad jobb på någon av de större tidningarna.
När lumpen var över hade han jobberbjudanden från både Expressen och Aftonbladet. Valet föll på den förstnämnda, men efter ett år där han arbetade med söndagstidningar som ”Eva & Adam” och ”Leva & Bo” så insåg han att stadslivet inte var något för honom. Istället flyttade han hem till Järvsö och jobbade med det egna företaget som han hade startat redan när han var 15.
– Jag plåtade extremt mycket åt allt och alla, samtidigt som jag jobbade åt ett tidningsföretag här hemma som gjorde magasin och även åt lokaltidningen så klart.
2004 värvades Fredrik till Aftonbladet och flyttlasset gick åter till Stockholm. Det blev som han beskriver ”ytterligare ett år utan hästar och trav”.
Det var när Frasse kom hem från den andra vistelsen i Stockholm som han blev mer involverad i travet hemma i Järvsö. Tillsammans med sin pappa bestämde de att de skulle satsa lite mer på avel och börja föda upp några hästar ihop.
– Det fanns inte på kartan att jag skulle ta licens och börja köra lopp. Även om det alltid har varit en liten dröm så var den avlägsen. Tanken var att jag skulle jobba och driva mina företag som jag hade och utveckla dem. Hästarna skulle bara vara något kul
vid sidan av som jag och farsan skulle hålla på med.
Nu är vi framme vid 2008 och det är då ”allting sker”. Det som kom att ligga till grund för att Fredrik Fransson själv satt i sulkyn när hans första V75-seger kom åtta år senare. Kallblodskungen Jan-Olov Persson lade ut på sin hemsida att han skulle sälja eller leasa ut alla sina avelsston och Frasse nappade direkt när han såg ett speciellt sto. Den skulle han bara ha!
– Jag satt på Salladsbaren i Ljusdal och farsan satt mitt emot. Jag berättade för honom att vi måste försöka få låna ett sto av Persson och pappa fattade direkt vilket sto det handlade om utan att jag behövde säga namnet.
Precis när Frasse satt och berättade allting kom Jan-Olov Perssons bror Ingemar gåendes utanför salladsbaren. Fredrik började knacka på fönstret och Ingemar gick in i värmen.
– Han tyckte absolut att vi skulle låna ett sto och frågade vilket vi hade tänkt. Jag svarade att det fanns bara ett sto och då började Ingemar åma sig och sa att det kommer Jan-Olov aldrig att gå med på. Då hade jag inte ens sagt namnet på stoet än.
Stoet Frasse hade ställt in siktet på var Faksinett. Det förstfödda stoet efter Järvsöfaks och dessutom var det en syskonbetäckning då mamman var Järvsöfaks syster Järvsölina.
– Jag hade sneglat på henne ända sedan hon föddes och tänkt att henne skulle man ha att avla på.
Det var dock inte det lättaste stoet att lägga beslag på. Hennes första avkomma var tre år och hade lovat något alldeles otroligt i Jan-Olov Perssons träning. Fredrik och Lasse hade dock trumf på hand i förhandlingen med Janne.
– Jan-Olov och min farsa kände varandra bra. De bodde till och med sambos ett tag i Bollnäs när de var unga och hade hästar tillsammans på Bollnästravet när de var 16-17 år. Så jag ringde Jan-Olov och sa att jag ville låna ett sto av honom. När han frågade vilket sa jag att det bara var ett jag var intresserad av och då började även Janne att åma sig, men bara för att det var vi fick vi låna henne. Det är jag otroligt tacksam för idag.
Samtalet utspelade sig i februari 2008 och då hade inte Faksinetts förstfödda kommit ut på tävlingsbanan ännu. I mitten av mars gjorde Järvsö Nettan debut och efter att inlett med en seger och en tredjeplats, båda efter galopp, tog hon sin andra seger den 27 april på Hagmyren. Dagen efter det hände det dock något tragiskt som kom att påverka Fredriks liv drastiskt.
– Dagen efter att Järvsö Nettan vann på Hagmyren gick min pappa bort. Vårt sista samtal handlade faktiskt om hennes lopp och seger. Det var oväntat och hans hjärta tackade för sig. Pappa Lasse var min bästa kompis och vi träffades varje dag, det gör vi nog fortfarande på ett eller annat sätt.
Fyra dagar senare, 2 maj, fick Faksinett ett föl som döptes till Järvsö Lasse efter Fredriks pappa.
– Vi hade drömt en massa, men just det här fölet hade vi inte haft så många tankar om eftersom hon redan var dräktig när vi fick henne. Det var faktiskt nästa föl som vi hade drömt om!
I den här svängen hade Fredrik otroligt mycket jobb. Han jobbade bokstavligen nästan dygnet runt och samma dag som pappa gick bort ringde han en kompis på Aftonbladet.
– Jag bad min vän Martin Ekman om hjälp. Så han sa upp sig och flyttade till Järvsö och tillsammans startade vi Svart Pist Publishing, som är en reklambyrå som vi fortfarande driver med runt åttanio anställda.
Samtidigt försökte han få Faksinett dräktig. Fredrik och Lasse hade sett Mörtvedt Jerkeld vinna Linje 5 på Hagmyren efter en minnesvärd duell med H.G.Balder några år tidigare och hade bestämt sig för att betäcka med honom någon gång och det var den perfekta matchningen för Faksinett.
Men det blev inte lätt.
– I slutet av juli hade vi betäckt henne flera gånger, men hon tog sig inte och det kostade skjortan. Mörtvedt Jerkeld stod väldigt otillgängligt till i Norge så det var flygfrakt med sperma till Östersund som vi fick åka och hämta. Janne ringde och sa att det här blir för dyrt och tyckte att vi skulle ta en annan hingst. ”Sperman är värdelös och det kommer inte att gå”, sa han. Då stod jag på mig och sa att vi skulle ta ett skick till och det lyck ades.
Ibland står stjärnorna rätt och kanske – kanske – får man en liten extra knuff i rätt riktigt när man behöver det som mest. Året efter, 2009, föddes Monster Monsun och det var som gjort för att det skulle bli ett lyckligt slut.
– Monster Monsun var en kvart gammal när jag såg honom för första gången i stallet och vi kom bra överens direkt. När han stod där på sina stappliga ben sa jag till morsan att jag aldrig skulle sälja honom. Inte för några pengar överhuvudtaget och då visste jag inte att jag skulle bli bjuden mycket pengar för honom i framtiden.
Samtidigt fortsatte Fredrik sin entreprenöranda och startade Järvsö Bergscykel Park tillsammans med vännen Martin Ekman och fotografkollegan Lars Ek Lööv. Idag är det Frasses huvudsyssla tillsammans med reklambyrån Svart Pist. En fråga man kan ställa sig är hur det kommer sig att man kommer på att starta en mountainbikebana av allting.
– Jag har haft Järvsöbacken som kund för reklambyrån ända sedan jag var 15-16 år gammal och det är den nionde största skidanläggningen i Sverige. Det är den enda kunden jag sköter åt Svart Pist just nu och vi kom på att backen går att använda på sommaren också. Så tillsammans med två kompisar startades Järvsö Bergscykel Park, men det var inte meningen att vi skulle ha 40 anställda och 22 000 cyklister per år. Det har liksom spårat ur det också, fast på ett positivt sätt.
Frasse hade även sitt Monster Trav, som han hade startat några år tidigare, men nu bestämde han sig för att satsa på det ordentligt.
– Pappa var 52 år gammal när han gick bort och farfar var 49. Så jag började tänka att det gäller att passa på att leva medan man kan. Så det är klart att det har präglat allting. Det hade gått mycket långsammare om det inte vore för den insikten när farsan gick bort. Det blev fokus på att satsa mer på travet och anställa folk till våra företag. Innan det var jag själv på allting. Man har bara ett liv och jag ville inte sitta efteråt att tänka att jag skulle ha gjort det och det. Det är inte min stil innan heller, men nu blev det så otroligt tydligt; ”Det är lika bra att göra det man vill och göra det nu!”.
Namnet Monster kommer sig av att de ville ha ett uppfödarnamn som kunde fungera på både varm- och kallblod. När Lasse hade gått bort tog Fredrik ut en amatörtränarlicens och stod för hästarna själv.
– Tillsammans med en vän till familjen hade vi ett varmblod som sprang in 300 000 kronor och vann några lopp. Bumblebee lärde mig mycket och det var med honom jag körde mitt första lopp. Sen hade jag en Kriteriefinalist i Monster Storm också, men jag körde som en dåre med honom när jag skulle försöka träna själv. Det var en lärohäst, men det gick inte alls. Min iver var för stor. Den första hästen Fredrik kom att träna helt från grunden var Monster Monsun, även om Niclas Torstemo fick köra in honom ett par månader.
Till sin hjälp hade han då sin flickvän, numera fru, Michaela som han träffade under 2010.
– Michaela är otrolig och det är minst lika mycket hennes förtjänst att vi satsade ännu mer då hon har samma galna intresse för det här som jag. Vi flyttade ihop under hösten 2010 och hon har varit med på hela resan. Utan henne skulle det här aldrig gå, det kan jag lugnt säga.
Det märktes tidigt att Monster Monsun var något extra. Frasse valde att köra honom själv i början av karriären för att hästen skulle få snälla lopp och inte stressas igång.
– Även om jag inte hade kört så många hästar tidigare kände jag direkt att det var så här det skulle vara. Jag sa tidigt att den dagen jag sätter upp en proffskusk bakom honom kommer han att vinna, för det är en grym häst.
Tidigt kände Fredrik att Kriteriet skulle komma för tidigt. Istället satte han upp målet mot att ta en finalplats i Biris Uppfödningslöpning.
– Det var ett ganska högt mål för en som tränar sin första riktiga häst. Då skrattade alla åt det, men det är bra. Då folk skrattar vet man ofta att det är en tillräckligt galen idé.
Som Frasse hade spekulerat i blev det ingen finalplats i Kriteriet. Det räckte bara till en sjätteplats i försöket och i Kriteriet consolation slutade det med en femteplats. Då hade fortfarande hästen inte vunnit, men i starten efter var det dags för proffskusk.
– Jag satte upp Jan-Olov Åberg och då var min ekonomi i botten. Jag hade maxat mina kreditkort och hade noll kronor på kontot och tänkte att det här var inte bra. Dagen innan loppet var jag ute och körde med Monsun och då sa jag till honom att det vore väldigt bra om han kunde vinna för vi har det lite krassligt med deg.
Efter värmningen var Jan-Olov Åberg inte nöjd med Monster Monsun och ville stryka hästen.
– Jag svarade att det kommer gå bra, bara du kör fram till dödens och trycker på så vinner du loppet. Jan-Olov Åberg var tveksam, men lyssnade och Monster Monsun var överlägsen i loppet efter en resa i dödens.
– Då vann han 50 000 kronor på ett bräde och det var skönt för min ekonomiska situation då jag hade satsat extremt mycket på mina företag då, verkligen allt jag hade och lite till. Sedan vann Monsun även ett större lopp med 80 000 kronor i förstapris bara en månad senare och då såg det lite bättre ut på kontoutdraget.
Sedan fortsatte framgångarna för Monster Monsun. Hästen kvalade in till Biris Uppfödningslopp senare på treåringssäsongen och som fyraåring tog han sjätteplatsen i Derbyt.
– Andraplatsen i Sleipner Cup håller jag nog som vår största framgång. Där var hela Derbyfältet samlat och när han avslutade i 1.19-tempo genom slutsvängen efter oturlig störning var jag otroligt stolt.
Den stora plumpen under fyraåringssäsongen var dock inte hästens fel, utan pappersexercis.
– Jag råkade i luven med Svensk Travsport ganska rejält då de hade slarvat bort min anmälan till norska Derbyt. Då var jag inte glad. Loppet var över perfekta 2 600 meter och hästen var i toppslag. Samma dag som anmälan stängde ringde de och sa att jag inte var anmäld, men det hade jag e-postbevis på. Jag fick rätt till slut, men ett fjärdepris var inte mycket till tröst jämfört med en Derbyplats.
Under åren har Monster Monsun galopperat bort väldigt mycket pengar, men under 2016 kom den efterlängtade segern. I Bollnäs i slutet av juli spurtade Monster Monsun starkast och vann Jon Olssons Minne tillsammans med Fredrik själv i sulkyn.
– I år har han varit mycket stabilare och jag tror att han har mognat. Självklart har även tränaren både mognat och stabiliserats en del under tiden så man kan nog säga att vi utvecklats tillsammans, skrattar Frasse.
– Mycket vände när Michaela red honom i monté förra säsongen och bland annat var tvåa i Monté-SM, vilket var minst lika stort som när vi vann V75 i år. Att både Michaela och jag som är orutinerade har vunnit och placerat oss i fina lopp med honom känns stort. Det är ju vår häst från början till slut.
Under de senaste åren har travverksamheten vuxit. Under 2014 tog det fart ordentligt och under de senaste åren har Monster Trav blivit friska nykomlingar inom kallblodssporten och har vågat satsa ordentligt.
– Det har spårat ur en del även här, precis som med cykelparken, på ett positivt sätt.
I år har Fredrik och Michaela tillsammans med kompisarna Daniel Selin och Lukas Svedin köpt in sex ettåringar som de sedan sålt ut som andelshästar och det har inte varit några problem med att sälja andelarna.
– När vi köpte Timotejs Helga på auktionen i Dannero hade vi sålt slut på andelarna redan innan vi hade kommit till Sundsvall. Jag tror att det stora arbetet är efteråt. Det gäller att leverera en produkt och en känsla till ägarna, som är utmaningen. Även om inte hästen kommer till start måste ägarna ha fått något för det.
– Det är inte bara resultat som räknas för någon som har en del i en travhäst. Det finns jättemånga som skulle kunna tänka sig att äga häst bara om de fick vara med i ett sammanhang där de blir sedda och hörda. Nu är det inte sagt att jag är världens bästa på det, men nu är det upp till bevis. Vi skickar mail varje vecka där vi berättar om hästarna och bifogar mycket bilder. Sedan är det alltid öppet för delägarna att komma hit.
Avelsverksamheten har även kommit att utökas de senaste åren. Nu har familjen Fransson fyra fölston, där två är dräktiga med Monster Monsun (Stumne Stjerna och Myrs Lillith) och två med Bro Viking (Moe Tösen och Hulte Gerd). Den sistnämnde hingsten har även blivit en ny affärsdel då de under 2015 gick och blev hingsthållare.
– Vi hade gjort i ordning allt här hemma för att ha Monster Monsun som avelshingst, men så blev han inte godkänd. Det var en stor besvikelse och jag tyckte det var helt fel. Vi hade troligen fått 30-40 ston i år till Monsun och det är tråkigt för kallblodssporten. Istället blev det Bro Viking som fick tjänstgöra som avelshingst på gården i Järvsö.
– Han fick för lite ston i Norge ifjol, det var en besvikelse faktiskt. Det är hård konkurrens om stona och Bro Viking är lite mer känd i Sverige också efter alla fina lopp han gjort här. Bro Viking betäckte 25 ston i somras, men det hade kunnat vara många fler – om de kunnat skicka sperma. Tyvärr var kvaliteten inte tillräckligt bra.
– Det kanske hjälper lite att jag är positiv och en ganska trevlig kis också, då får vi göra lite affärer också.
Meningen är att hästen ska kvala under december månad efter två års frånvaro och det hörs på Fredrik att han har höga förväntningar på hingsten.
– Det är en härlig häst på alla sätt och vis – alltid positiv och träningsvillig. Det kommer krävas mycket av honom nu, men med tanke på hur fin han varit i träning ska han få chansen på banorna igen.
Framtiden ser således mycket lovande ut för Monster Trav. Förutom Monster Monsun och Bro Viking finns stora för-hoppningar på en tvååring i stallet. Det handlar om Järvsö -viking-sonen Monster Viking som får stora lovord.
– Monster Viking är något extra, det är nog den bästa häst jag har kört. Han rör sig helt fantastiskt, säger Fredrik Fransson.
Och för att inte tala om 2018 – då auktionsköpen ska komma ut på banorna.
– Vi lurade hela Norge på auktionen. Där har vi ett stort ansvar, avslutar Frasse.
