monstermonsun_derby
Det blev en sjätteplats i Derbyfinalen för Monster Monsun!
Återigen gick han med full fart över mål och det var med mersmak han lubbade i mål på 1.27,8 am och 35.000 ny friska slantar in på kontot.
På ren svenska – jag är förbannat glad och stolt över hästen igen!!!

Ja vad säger man – DET ÄR LÄCKERT MED TRAV!
Helt klart är detta grejen med det hela – att få fram en häst som är med i de stora loppen. Derbyt på Östersund igår blev både spännande och en häftig upplevelse.
Nu var Monsun tillbaka i bra slag – han travade bättre än någonsin och jag var aldrig orolig för galopp. Tyvärr (om man nu får säga det i sånna här sammanhang!) så var utgångsläget väldigt chansartat och vi hamnade hermetiskt fastlåsta i femte invändigt. Samtidigt fick man dämpa framme i tätet till 1.29 första varvet. I den här klassen är det alldeles för långsamt för att det ska kunna hända något dramatiskt.

– Det blev väl inte kört så det passade Monsun direkt, alla dom här hästarna är så bra att de kan springa riktigt snabbt tillslut när det går så sakta första varvet, kommenterade kusken Åberg det hela.

derbytavlaMonsun spurtade ruskigt bra igen och såg så otroligt bra ut när han korsade mål.
Efter loppet var han helt helt helt oberörd.
– Titta på honom, sa Åberg.
Och menade att han hade massvis med krafter oförbrukade.
Det känns naturligt vis både bra och dåligt, vi fick inte riktigt chansen från får utgångsläge när de duktiga norska kuskarna fick bestämma där framme. Deras taktik funkade perfekt och vi andra fick köra om ”matlapparna”. Grymma prestationer rent taktiskt och det är bara att lyfta på hatten och gratulera.
Trea och bäste svensk blev Bro Viking och våra vänner i Team Jonsson’s – fantastiskt roligt och när vi träffade Arne i Ytterhogdal (under pisspaus!) var det en mycket glad man vi såg. Det var riktigt härligt att se hur det lyste både glädje och stolthet runt honom. Sonen Niklas låg och kvartade i bilen, antagligt helt färdig efter den enorma spänning sånna här lopp ger oss som är med.

Två svenskfödda hästar fick pengar i loppet – Monster Monsun och Bro Viking – tillsammans har ägarna till dessa två hästar stora saker på gång. Vi äger ju Moe Tösen tillsammans och hon är dräktig med avelssuccén Järvsöviking!

I Derbystoet fick vi se en av de svettigaste upphämtningarna man sett av en märr – Hulte Nova hoppade bort ”allt” i starten. Sen hade hon styrka, mod och speed att så när hinna ikapp vinnaren Eldjenta. Fantastisk prestation och hon var den moraliska vinnaren, men jag förstår ägaren och tränaren Leif Jonsson att han gärna skrivit derbyvinnare på visitkortet också.

Från dagen tar vi med oss att Monsun travade bättre än någonsin, han gick med full fart över mål och att han uppför sig som en vinnare! Det känns verkligen som att det är vår tur att slå igenom på riktigt snart.
Nu fortsätter vi på planen mot det Norska Derbyt som är och hela tiden varit säsongens huvudmål. 2600 meter autostart på Bjerke känns som perfekt för starke Monsun – där tar vi inte stryk hur som helst efter detta – det lovar vi!