Det var sällan skådad nervositet på herr Fransson under hela gårdagen kan erkännas – Monster Monsun gjorde sitt första officiella framträdande på en travbana!

Det var premielopp på gång, ett lopp för tvååriga hästar där det gäller att springa mellan 2.10 och 1.55 i kilometertid. Klarar hästen detta får en amatörtränad häst 17.000:- (en proffstränad får 25.000:- – konstigt men det är en annan historia…).
Det var tredje gången Monsun var inne på en riktig travbana, ganska lite träning på bana kan tyckas, men jag var tämligen övertygad om att han skulle klara det eftersom han är en sån klok kille. Han har tränat mycket och väldigt bra hemma hela vintern. Första gången på banan i februari sprang han 2.07 (sprang redan då neråt 1.52 i kortare speeder med lätthet) och sen för några veckor sen körde jag 2.01 med 1.53 sista 500. Det kändes som att tiden inte skulle vara ett problem, men ändå…

Nervös var ordet. Hela dan var en enda jäkla magåkomma. Men, när kusken inte dök upp och jag fick värma själv försvann all nervositet. Han kände helt underbar och sprang med lätthet 1.53/1000 meter med spända linor!
Det var sen nära att vi fick stryka‚ Jan-Olov Persson fastnade i poliskontroll och var bara 1 minut (!) från att missa starten av loppet. Han körde direkt upp till start och voltade inte ens ett varv innan starten gick…!!!
Men vad gjorde det när Monsun sprang så lätt och fint.

Jan-Olov före loppet: Va, ska du inte ha käkrem!?
Jag: Nej.
Jan-Olov efter loppet: Har du varit inne på banan mycket med den här?
Jag: Nej.
Jan-Olov: Vilken förnuftig häst och vilken svikt i steget! Han blir nog bra den här…!
Jag: Jag hoppas det!

1.58,5 travade Monsun och så var han godkänd!
Faktiskt inte så himla många svenska kallblod som sprungit det i år så det får vi verkligen vara nöjda med.

Men framför allt, det jag är mest nöjd över med hela dagen är att han uppträder så förbaskat bra – helt lugn, tittar lite på omgivningen, känner av läget, travar runt klockrent på banan bland hästar, traktorer och är helt superperfekt i stallet, både i boxen och på gången. Inte ett enda fel på hela dagen!

Jag är mycket imponerad av honom OCH otroligt tacksam och stolt för detta!

Tillsammans med Humlan har våra kusar nu lubbat in över 100.000:- i år – tack för det!

SKÖNT!

[nggallery id=48]