BI20141108_6
Monster Monsun var ut på Norska V75 i helgen och svarade för en minst sagt mersmakande prestation. Nu blev det en fjärdeplats med Kai Johansen in sulkyn, men vi var inte ensamma om att tycka att vi var värda ett bättre öde:
”Duoen ble fjerde, og var helt klart en vinner med åpning” gick det att läsa på rikstoto.no efter loppet.
– Han hade MASSOR med krafter kvar, helt okörd, vilken häst, sa Kai Johansen.

Läcker resa för oss till Norge i helgen. Vi liftade med Jan-Olov Persson från Hudik med Monster Monsun och Moas Jerva Li.
Men Monsun hade vi segerambitioner och med Jerva hade vi utvecklingsresa och kompis till Monsun som mål.
Det höll på gå riktigt riktigt bra till och med…

Värmningen med Monsun
Kändes helt fantastisk i uppvärmingen, först var Michaela ut och red honom på förmiddagen och sedan värmde jag honom två gånger för vagn. Rysningar på de värmningarna!
På twitter kunde vi läsa besökare på banan skriva:
”Monster Monsun ser ut som en million i varming”.
”Var på banen, og hesten lyste opp i banen. Synd ikke løste seg bedre. Hadde den på alt”.
Värmningsexperten missade vår andra värmning, men satte ändå Monsun som loppets bästa värmning på vår första lätta:
”13 MONSTER MONSUN var ute i banen allerede kl. 13.15 i sin første varming. Lekkerbisken. Jeg gikk trolig glipp av den siste varming. ”

Loppet
Lugn inledning för att sedan lubba i kapp, Kai Johansen körde snålt och i sista sväng tog han en chansning att gå mellan hästar istället för att runda fältet. Det blev nästan rätt.
– Jeg körer som en KUK, faan, jag körte bort seiern, sa han direkt efter loppet.
Vi har varit med förr, givetvis vill vi vinna, men inget vi kan göra åt att han satt fast. Nu har vi de krafterna sparade till nästa gång som man brukar säga.
Monsun var i alla fall HELT okörd i mål. Otroligt att ligga typ 100 meter efter ledaren, och trots kladdig bana JOGGA i mål på 1.27,6 mot så bra hästar på norska V75.
– Hade jag dragit i högertömmen i sista sväng vinner vi loppet, han hade alla krafter kvar. En mycket bra häst, sa kusken Kai.
Vi var så klart ändå nöjda med Kai, som är en kompis till Kim, han körde felfritt med Monsun och det är inte varje kusk som gör det… ;)
Kan rekommendera honom som kusk till er som åker till Norge. Trevlig karl!

HÄR KAN DU SE LOPPET:

Saxat från rikstoto.no 
* ARNE LUNDS MINNELØP. Deltagerne i V75-3 var 4 og 5 år gamle, og kjempet om sølvpokal og 60.000 kroner i førstepremie.
Favoritten NYLAND kom seg fint i vei, og ble våkent kusket av Eirik Høitomt som fant perfekt posisjon underveis. Høitomt sendte i angrep ut mot oppløpet, og Nyland svarte fint ved å ta seg først. En bra prestasjon. Gikling Lomeo stred tappert, og var nær å vinne.
En som bommet med sin taktikk var Kai Johansen bak svenske Monster Monsun.
– Jeg er irritert på meg selv. Ved å satse innvendig ble hesten låst fast. Han hadde masse krefter igjen, sa Johansen.
Duoen ble fjerde, og var helt klart en vinner med åpning.
– Nyland har bommet i de store løpene, det er en forbannelse. Seieren i dag gledet, sa deleier og trener Jon M. Sunde.

Det är roligt att läsa intervjuer och tips inför sånna här lopp, här intervju med JOP:

”Frykter Monsun
– Hva med 15 Tand Tuff i V75-3?
– Dessverre skadet hingsten seg, og ble lenge borte. Jeg var fornøyd med innsatsen i comebacket. Tand Tuff har gått fram med løp i kroppen. Han er en fin type, som blant annet har vunnet på Solvalla i år. Treningene lover godt, forklarer Persson.
– Men, det er vrient å sette han inn mot de norske hestene. Og så er 13 Monster Monsun med, jeg så hesten vinner nå sist og ble imponert. Outsider er rett betegnelse om Tand Troll.”

VG.no hade koll på Monsun också:
”13 Monster Monsun kanabsolutt være en skrellhest i neste løp. Han gick råsterkt løp etter galopp sist og er klart undervurdert. Skulle han gå feilfritt, tror jeg han kan vinne.”
Efter loppet:
”Favoritten vinner greit etter et fint løp, mens Gikling Lomeo holder knepent unna til annen i kamp med Tin Balder. Monster Monsun ble dessverre sittende fast med alt igjen og hadde vinnerkrefter. Kunne fort vunnet med mer offensiv styring.”

Likaså Trav og Galopp-nytt:

”SE OPP FOR! 
Monster Monsum (6.13) gikk et kanonløp etter galopp sist. Gikk i amerikanervogn etter flere løp i langvogn da og plukket 30 meter på vinneren via tredjespor siste 1000 og landet på ny rekord.”
OCH
”Monster Monsun så helt rå ut etter galoppen sist. Gikk i amerikanervogn for andre gang da og fikk et helt annet steg. Startfasen virker å være den mest kritiske, så tillegg bør ikke være så dumt. Går han som sist, kan han utfordre samtlige.”


Arne Lunds minneløp – Maxbo Proff løpet
V75-3
Premiesum: 140 000 nok
Distanse: 2 100 volte
Resultat
1) 11 Nyland (NO) 27,5, Eirik Høitomt
2) 12 Gikling Lomeo (NO) 27,5, Andre H. Stensen
3) 14 Tin Balder (NO) 27,5, Åsbjørn Tengsareid
4) 13 Monster Monsun (SE) 27,6, Kai Johansen
5) 10 Finstad Jerken (NO) 28,6, Lars Anvar Kolle
6) 1 Friggtor (NO) 29,5, Ole Johan Østre
7) 7 Røyns Kasper (NO) 28,7, Ragnar Fremstad
Opl.
5 Viking Faks (NO) 29,0, Adrian Solberg Akselsen
3 Spik Il (NO) 30,0, Truls Desserud
15 Tand Tuff (SE) 30,1g, Jan-Olov Persson
9 Trysilbjønn (NO) 32,8, Eldar Harviken
8 Super Gullet (NO) dist, Øystein Tjomsland
4 Stjerneper (NO) dist, Vidar Hop
2 Grundsvold Loke (NO) dg, Tom Erik Solberg
6 Faste Viking (NO) STR, Jomar Blekkan

Travronden.se hade koll på läget efter loppet också:
”Arne Lunds Minneslopp vann av den nyblivet godkända avelshingsten Nyland. Fyraåringen stod med 40 meters tillägg och fick perfekt draghjälp fram till 300 kvar då han vreds ut i fjärdespår och avgjorde knappt, men säkert. Det var nionde segern i 13:e starten i år.
Fyra i loppet blev Fredrik Franssons Monster Monsun, som såg lysande ut som fastlåst bakom de tre första i mål. Jan-Olov Persson hade Tand Tuff med i loppet, men det slutade med galopp.”


JERVA fick det för tufft

JERVA var ju också med – henne får vi verkligen inte glömma. Hon hade två uppgifter på den här resan – dels starta i Biri Uppfödningslöp för ston och dels för att hålla Monsun sällskap.

I loppet var hon som väntat chanslös. Vi kommer igen i lämpligare lopp helt klart. Hon kändes i allafall bra utan att glänsa. Innerspåret passade inte hon sprang och skutta där, men när jag styrde ut i andra spår där det var hårdare så gick det bättre.
Hon landade i mål på 1.37,3/2100 utan att jag drev på förutom lite på upploppet så vi kunde köra om en konkurrent. Hon tog inget stryk av loppet alls, utan var rätt nöjd och glad efteråt. Jag tror hon lärde sig massor av den här resan – precis som Monsun gjorde då han var tre år och vi startade på Biri i uppfödningslöpet.
Som kompis till Monsun skötte hon sig exemplariskt, lilljäntan ute på stort äventyr. Snacka om utmaning för en sån liten brutta som Jerva. Åka transport med stora pojkar som Monsun, Guli Järven, Tand Tuff och Gott Olle ända till Norge.
Vi har märkt att Monsun både äter och dricker när Jerva är med, det är aldrig fallet normalt. Båda två både åt och drack under resan. Mycket bra!
Hon är så otroligt duktig, inga problem nånstans, bara glad, snäll och duktig!

Värmningsexperten hade koll på Jerva:
”9 MOAS JERVA LI var ute i rolig varming. Fin type, men fersk i disse sammenheng.”

Läcker resa!!!