Skärmavbild 2013-10-11 kl. 18.58.54Dags för ny start för Monster Monsun!
På torsdag den 17 oktober startar vi på Bergsåker i det mycket fina långloppet ”Edel Champ – Stora Fyraåringsloppet”.
80.000 kr väntar vinnaren.

Tuffast möjliga motstånd i form av hästar som Bro Viking, Hulte Nova, Viking Faks, Tand Tuff m.fl.
Äntligen får vi testa lång distans – något som jag väntat hela karriären på. Tror det passar mycket bra.
Ny kusk denna gång igen – Bosse Eklöf får chansen, känns som en kusk som ”kör häst”  och det är nog en viktig egenskap om man ska lotsa Monsun runt i rätt gångart. Vår ordinarie kusk Janne Åberg kör en av favoriterna Hulte Nova.
Bro Viking är min favorit på förhand sett till form och klass, han har gått mycket bra på slutet och formen verkar vara på topp. MEN en som står mycket bra inne i loppet är Tomtegubben – se upp!
För egen del ligger vi lite lågt, inga lopp i kroppen på en månad och bara ett lopp de senaste två månaderna gör att jag tror det kan bli tufft att löpa upp till den verkliga kapaciteten.
Jag gissar att det kommer att krävas en mycket bra tid för att vinna detta lopp, till och med ett nytt svenskt rekord.

2640 meter
Tomtegubben || Ponera att han kan lubba 1.28,5 på distansen 2640 meter. Detta är en riktigt bra häst som hoppat bort massvis med pengar.
2680 meter
Essis Lilla Alfred ||  Har rekordet 28,7/2160. Lubbar han det även 2680 meter är han 46 meter efter Tomtegubben i mål. Får samtidigt svårt att hålla undan från de bakifrån med den tiden. I min mening står han minst 20 meter fel.
2700 meter
Här är Monster Monsun, Tand Tuff, Guli Storm, Järvsö Rasmus och Viking Faks mycket jämna. Jag gissar att någon av dessa hästar springer en låg 27-tid, kanske snabbare med spårsnåla resor. För att slå Tomtegubben (OM han springer 1,28,5) måste dessa herrar lubba 1.26,5 = svenskt rekord.
2720 meter
Bro Viking är fältets mest formstarka häst – enormt lopp på Hagmyren senast på 1.28,2/2640 meter i tredjespår och på något tung bana. Har gått från klarhet till klarhet. MEN, för vinst i detta lopp OM de andra hästarna springer som förmodat måste han lubba 1.25,8/2720. Klart under svenska rekordet på 1.26,7 (Guli Järven 2011).
Hulte Nova gick 28,1/2200 senast och gjorde ett bra lopp igen. Ett av Sveriges bästa ston genom tiderna tror jag. Hon behöver KROSSA det svenska rekordet för ston för att vinna – i dag har Polketta rekordet på 1.30,4 satt 1992 på just Bergsåker.

OM Tomtegubben gör bort sig, eller inte springer så snabbt som jag tror – blir det väldigt jämnt om segern. Om någon om de på 2700 meterna klarar att springa 1.27,0 behöver 2720-hästarna gå 1.26,3…

OM dessa hästar ska springa dessa tider gäller det att det blir körning hela vägen naturligtvis. Känns som att tilläggen kommer att skapa ”en jävla körning” bara för att komma ikapp och då kommer det bli ruskiga tider.

Ni förstår att jag gillar att spekulera va!? Hehe…

Idiotiska tillägg
Och vad tycker vi då om dessa tillägg – HELT ÅT HELVETE för dåligt, detta stärker inte dessa hästar tror jag. Stackars Hulte Nova och Bro Viking som STRAFFAS för att de är duktiga med äckliga 80 meters tillägg. Fruktansvärt.
Monster Monsun har i år inte en enda gång kunnat starta i årgångslopp från startvolten. Känns inte helt ok, speciellt i sådana här stora lopp!