jop_FFX5705När jag äntligen fick vinna mitt första travlopp som kusk med Monster Monsun på Bollnästravet var en av gratulanterna på telefon Jan-Olov Persson.
– Grattis! Det var extra kul att det var med Monster Monsun du vann, jag vann mitt första lopp med mormors mor, Steggjänta, sa Klubba-Janne.

Jag hann tänka till några sekunder och sa…
Undrar om det inte är mormors mormor till och med…
– Åååh, va gammal man äääär… Snart dags för träfracken, utbrast han med ett skratt.
Hahaha…
– Jag och Lasse hade ställt iordning med varsin häst till Östersund och Steggjänta vann loppet, det var min första kuskseger. Det var riktigt kul att du vann med Monsun, sa Janne.
Lasse var min pappa som Janne umgicks med som ung och kom att vara vän med tills han gick bort alldeles för ung 2008, bara 52 år.


 

Skärmavbild 2014-09-30 kl. 19.28.19
Min första kuskseger – med Monster Monsun!

Ett gammalt travprogram
travprogramTitta på bilden här nedan – otroligt, i dag söndag 2 november 2014 går jag igenom ”skräp” på mitt nya hemmakontor och hittar ett travprogram från 14 maj 1978 (!!!). I lopp 7 hittar jag – JUST DET – Steggjänta och Jan-Olov Persson.
Nu tror ni att jag har HUR MYCKET skit som helst på det här kontoret eftersom ett travprogram från 1978 ligger där, men icke. Kontoret är nyinrett och bara ett par små högar med ”skräp” skulle sorteras. Och när jag hittar ett gammalt travprogram – ja då måste jag läsa det. Gamla stammar och travgubbar – vilken otrolig läsning!
HUR hamnade just precis detta program på mitt kontor och varför just nu när jag går och funderar på detta? Otroligt lämpligt.

jop_steggjanta

Mormors mormor alltså, nej det kan inte stämma?
Det var faktiskt heller inte sant – Steggjänta är faktiskt MORMORS MORMORS MOR till Monster Monsun… 37 år mellan segrarna.
Jan-Olov Perssons första seger kom 9 oktober 1977 på Östersundstravet. Vinnartiden för den då sexåriga Steggjänta var 1.46,8 över 2140 meter. De som var med på toton fick inte mer än 26 kr för satsad tia.
Historien säger också att Persson var så överlägsen att tränare till hästar i det slagna fältet ropade i sista sväng ”Lugn Persson, vi vill ha pengar också!”… De var rädda att de skulle bli distanserade!

Steggjänta till Monster Monsun – i rakt nedstigande led:
Steggjänta (e.Steggbest u. Jäntungen) Gav Jan-Olov Persson sin första kuskseger. 
Vinjänta (e. Svintor)
Järvsö Anna (e. Lapp Nils) Mamma till Järvsöfaks!
Järvsölina (e. Trons Trollmin)
Faksinett (e. Järvsöfaks)
Monster Monsun – min första kuskseger!

Därför är jag extra glad att det var med just Monster Monsun som var hästen jag fick vinna mitt första lopp som kusk. 
Därför är jag extra tacksam för att jag fick den stora äran att låna Faksinett som fölsto av Jan-Olov. Hon är en viktig pusselbit i hela storyn.
TACK JANNE för min första seger och för lyckan att ha Monster Monsun i stallet!

Det fanns alltså en tanke när jag satte upp Persson på Monsun förra helgen – tyvärr fick vi byta kusk (gick ju bra ändå iofs!) då Janne var till Norge och tävlade. Men det kommer fler chanser för honom att köra Monsun i lopp, det kan jag lova. Jag tror för övrigt att han passar ypperligt som kusk på just Monsun.
Om Janne vinner lopp med Monsun – ja då kommer inte ett öga vara torrt, det kan jag lova. Det vore faktiskt helt magiskt.

jop_monsun

Trav är fantastiskt!

Här kör Jan Olov Persson Monster Monsun i hans premielopp 18 april 2011.
_FFX2843


För övrigt
Rolig läsning i gammalt program
I samma travprogram som jag hittade Steggjänta fanns kuskar som Jan-Olov Åberg, Bengt Eriksson, Hans Svedin, Jon Persson, Sven-Erik Landin, Ove Berglin och Carl-Anders Hansson. Killar jag kört lopp mot de senaste veckorna. 36 år senare. Otroligt!