Nu är det bara hålla tummarna – Piltindra och Faksinett är båda på betäckning hos Tangen Scott!
– Piltindra kom du helt perfekt med så hon är klar. Faksinett tar det lite längre tid med, hälsar Magnusson J:r.

Här följer svar på de vanligaste frågorna.
Varför Tangen Scott?
– Tangen Scott är en mycket bra tävlingshäst som presterat över alla distanser och vunnit bland annat Norskt Derby. På kort distans har han lubbat 1.20,2. Dessutom har han en fantastiskt fin stamtavla – en av de absolut bästa av alla hästar. Han är också väldigt snygg – stor men ändå lätt och smidig i kroppen.

Vad kostar det?
– Att betäcka ett kallblodssto är klart prisvärt, Tangen Scott är en av de dyraste hingstarna med sina 16.000:- vid levande föl. Att föda upp ett kallblod är inte speciellt dyrt, samtidigt tävlar vi om i princip samma prispengar som varmbloden. Lägg därtill att det är mindre antal hästar och helt plötsligt är förtjänstchanserna mycket större.

Hur mycket spelar priset in när du väljer hingst?
– När det gäller kallblod ingenting. Säg att man skulle betäcka med en hingst som kostar 8000:- istället och tror att man gjort ”en bra affär” så tror jag att man är fel ute. Jag säger alltså inte att det är fel att betäcka med en billig hingst – tvärtemot faktiskt, det man ska göra är att betäcka med den hingst man tror på, sen spelar priset mindre roll. Det man ska räkna på, tycker jag, är kostnaden fram tills dess att hästen är tre år och kan börja ”betala tillbaka” – på tre år gör fölavgiftens skillnad i tusenlappar inte mycket. När det kommer till varmblodssidan får man kolla lite mer i plånboken – där gör det riktigt ont om man ska gå på de dyrare. Just nu kan man dessutom köpa färdiga starthästar för en spottstyver som kostat hundratusentals kronor i uppfödning… Köparns marknad alltså!