Vintern flyger verkligen förbi – snart kliver vi in i mars och nu börjar det närma sig tävling för våra kusar.

_FF42566

Närmast start är Moas Jerva Li som tränat på hela vintern utan ett enda bakslag (peppar peppar, ta i trä), det är vi såklart oerhört glada för. Hon varvar Pullert, intervaller på rakan, intervaller i backen och 2500-meters heat. Tycker att hon löser det mesta med bravur.
Exakt vart hon står i snabbhet på banan är svårt att sia, hon har med lätthet lubbat 1.41 på banan med en lite snabbare avslutning (hittills bara ett banjobb sedan kvalet i mitten på december) och det torde finnas någon sekund till där. Vi kommer nog att starta i mars/april om allt går som planerat och då kommer vi att ha samma taktik som med Monsun när han var tre år – vi kör våra egna race och krämar inte ur det som finns till en början. Målet är att tjäna pengar hela säsongen och förhoppningsvis kunna vara med i kval till Kriteriet.
Som det ser ut nu kan det tänkas bli bygdetravslopp för henne på Hagmyren nästa vecka.

Monster Monsun gick sitt första snabbare jobb här hemma förra veckan och kändes faktiskt mycket fin. Vi lubbade på 1.52/2500 meter i uppförsbacken, liknande förra årets upplägg. Det är faktiskt jävligt läckert att sitta bakom den här hästen när man ber om lite extra i sista backen.

”Banan” där vi kör dessa heat är egentligen en helt vanlig bilväg som bara funkar vintertid när det är packad snöväg. Eftersom det är väldigt lite biltrafik så är det inga problem att träna efter vägarna. Det börjar med att det lutar svagt uppåt i ca 800 meter, därefter följer en nedförslöpa på ca 150-200 meter, därefter följer en relativt kraftig backe på ca 250 meter. Sedan följer en liten lättare stigning innan de sista 300-400 meterna blir riktigt jobbiga igen.
Det finns alltså inte jättemycket andrum efter den vägen. I den nedförsbacken som finns brukar vi försöka hålla den fart vi sedan ska landa på totalt – för att inte ”fuska till” en snygg sluttid. Senast körde vi 1.55 i nedförsbacken till exempel. 

Monsun kommer att få några banjobb i år innan start och kanske till och med vara med i bygdetravslopp på Hagmyren. Vi tar det lite piano med startandet i en månad till och hoppas på fortsatt utveckling.

Wal d’Isere har piggnat till och går fint i intervallerna tillsammans med Jerva och nu senast i rygg på Monsun. För att jämna ut och ge henne ordentlig träning trots att hon tränar mot kallbloden så får hon dra på en tyngre vagn. Peppar peppar även här så märker vi inte av hennes gamla skada någonting alls. Det är en spännande häst som jag tyckt varit som en dinosaurie – lite klumpig och inte riktigt färdig, men hon växer faktiskt även på mig så hoppas verkligen att vi kan fortsätta träna på så här, då kan det bli start framåt sommaren trots allt.
För henne väntar nu ett banjobb och är det till belåtenhet kan det bli tal om bygdetravslopp även för henne i brist på provlopp som passar med våra arbetstider och resor.

Monster Lilly är lite gänglig och har lite svårt med travet, har vuxit mellan 3-4 cm i manken och korset sedan slutet på november och är ännu ganska rejält överbyggd bak. Hon är lite lätt rullig och det går bäst att springa i uppförsbacken för tillfället. Hon har en fantastisk skritt och man verkligen njuter av att sitta bakom den här räsermercan. Vi tar det lugnt men tränar på i lugna tempon ett tag till innan vi ökar tempot mot premielopp. Hon sköter sig helt exemplariskt och det finns flera likheter med brorsan Monsun när han var liten – riktigt mysig häst helt enkelt.

Moe Tösen ser verkligen ut som en supermorsa, slank och lätt i kroppen trots att gravidmagen börjar visa sig. Hon är som vi skrivit om tidigare dräktig med Järvsöviking. Planen är sedan att betäcka med Bro Viking – som ägs av Team Jonsson’s som vi äger Tösen ihop med. Hon har ett par månader kvar till fölning. Spännande!

Hickomissbroadway är också dräktig och det syns nästan tydligare på henne trots att hon har en månad längre att vänta än Tösen. Jättefin även hon och lika spännande så klart. Jag tror det blir två hingstar faktiskt. Roligt med ett varmblodsföl – det har vi inte haft sedan 2001 då Bumblebee föddes. 13 år sedan…

Piltindra är mest rund men verkar trivas bra med att dela hage med Tösen. Hon är inte dräktig utan väntar mest på att hennes avkommor Monster Bris (4 år) och Monster Morris (2 år) ska komma ut på banorna.

Plura Ill är Kims häst som bor hos oss. Han är till salu, då Kim har tre hästar och inte riktigt tiden till det. Han är mycket trevlig och det är en väluppfostrad kille som sköter sig på alla sätt och vis – se video här om du vill köpa en treårigt kallblod.

Sist och minst i gänget – Alice M.Brallis – är vårt lilla charmtroll. Hon är en mysig liten gullig sak som har Månprinsen A.M. som pappa. Hon sköter sig så himla duktigt och står själv i linorna på gången och låter sig så gärna bli ompysslad.

Det blev en liten uppdatering av läget!
/Frasse