Fin dag hos Monster Trav.

Monster Monsun får inte vara med i Derbyt – ST erkänner misstag vid anmälningarna.

”Vid en första anblick verkade detta ärende enkelt. Men. Det visade sig inte alls vara så.”
Igår kväll ringde Per Wetterholm från ST angående Monster Monsuns anmälan till det Norska Travderbyt.
Efter ett 44 minuter långt, men trevligt, samtal var vi nästan på samma nivå – ST erkänner alltså att fel har begåtts.

Efter att ha pratat först med Ulf Risinger, sedan Petter Johansson och nu Per Wetterholm har vi nu kommit så långt att ST erkänner att;  ”Vi har brustit i vår information till dig. Det finns inga egna regler för detta i Sverige”.
Reglerna för norskfödda hästar är att de automatiskt är anmälda till Norskt Travderby och Travkriterium. Reglerna säger vidare att anmälda hästar måste aktivt strykas av ägare, skriftligt, om man inte vill betala fakturorna.
När en häst är anmäld, så som Monster Monsun varit sedan 2011, ska hästen fortsätta vara anmäld tills ägaren alltså inte längre vill vara anmäld.
I vårt fall har alltså ST plockat bort vår anmälan utan vår vetskap och efter två betalningar inte skickat ut några fler fakturor, varpå vi alltså inte längre finns med i listan över startberättigade hästar. Vi har självfallet trott att allt har varit i sin ordning då reglerna är tydliga på Travsport.no angående hur strykningsrutinerna går till. Lägg därtill att ingen annan information finns tillgänglig på Travsport.se.

För mig och framför allt för hästens skull betyder detta mycket – vi har fått en liten upprättelse i denna tråkiga fråga. Det betyder dock fortfarande att vi inte får starta i loppet – startlistorna till kvalet är redan publicerade. 

Förstapriset i finalen av Norskt Travderby är 750.000 nok och loppet i sig är det största för kallblodstravare. Inget lopp är så viktigt som detta – både när det gäller prestige, pengar och framtida avelsvärde. Under hästens tävlingskarriär finns bara en chans att vara med i detta lopp – det som fyraåring.

Förhoppningsvis leder detta till att ST tar ett nytt grepp om anmälningarna till utlandet och sköter detta på ett bättre sätt i framtiden.