I dag när jag var till Hudiksvall för ett fotouppdrag tog jag en genväg in mot stan… Och vem hittade jag där!?
MÅNGUBBEN!!!

I en hage såg jag en svart nordis som på håll faktiskt såg bekant ut. Jag svängde in på den lilla grusvägen och knatade ner till hagen där en kille gick runt och drog på en gräsklippare. Jag frågade om han visste vem som ägde hästen som gick där en bit bort. ”Grannen” svarade han och tillade ”Jag tror han heter Mångubben”.
Klart han heter – det hade jag redan konstaterat och när jag ropade på honom gnäggade han och kom fram direkt!

Det kom faktiskt en lite tår när jag stod där och tänkte tillbaka på senast jag såg honom, det måste ha varit för mer än 10 år sedan då jag och pappa Lasse hälsade på honom. Även den gången kom han gnäggandes fram till oss.
Jag trodde faktiskt inte att han skulle vara i livet – nu 28 år gammal.

Jag har många minnen av Mångubben sen både han och jag var liten. Han köptes från uppfödaren Rune Berglund i Bjästa av de tre familjerna Lindberg-Olsson, Tideström-Sagström och Andersson-Fransson. Jag kommer ihåg när han skulle köras in ute i Boda i Järvsö och han gick mest på bakbenen.
Sen var han inte långt ifrån att dö när han behandlades med penicillin av en veterinär – han var oerhört allergisk och var riktigt dålig. Sen kom han tillbaka och tävlade, för visso utan några större framgångar, men han gjorde faktiskt en hel del bra lopp. Jag kommer också ihåg att han tränades på isen vid Torön i Järvsö och vi filmade från bil när han provades med ny balans. Pappa körde bilen och Janne Åhlström körde Mångubben. Har för mig att han hade tåvikter och det förbättrade hans trav avsevärt då. Jag är ute på tunn is (höhö) men har för mig att han gjorde nåt extremt bra träningsjobb inför en comeback efter den där vinterträning och någon måste ha fått nys om det då det hade laddats rätt rejält i toton… Tyvärr blev han halt och la karriären på hyllan.