I måndags frysmärktes Järvsö Lasse i Hudik och i tisdags var det lillebrorsan Monster Monsuns och hans kompis Monster Vinds tur att bli märkta.

Våra småkillar fick åka hästtransport för första gången. Tillsammans åkte de hela vägen hem till Stall Klacken – hela 1,7 mil… Hehe, det var med andra ord ingen större utmaning för dessa hårdningar och de skötte sig exemplariskt! Dom är rätt vana att gå i grimskaft då det sker varje dag, så vidare oroliga var vi inte. Det var faktiskt första gången, vad jag vet och kommer ihåg, som jag var med på en frysmärkning. Jag har på något underligt sätt lyckats missa det tidigare. Hur nu det gått till? Vi har fött upp en och annan genom åren.

För er som inte är helt insatta i travsportens underbara värld så betyder frysmärkning att man helt enkelt ”stansar” in ett registreringsnummer på höger sida av halsen under manen. Någon vidare smärta känner inte hästen då kylan snarare bedövar stället där registreringssiffrorna fryses fast.
Detta görs för att man lätt ska kunna veta att det exempelvis är rätt häst som tävlar. Samtidigt tar man hår från svansen för att göra DNA-prov och skriver upp alla kännetecken av hästen. Monster Monsun tog något längre tid att ”rita av” då han har fyra vita ben, en halvmåne i pannan, vitt på nosen och underläppen… Och så vidare!
När det gällde Monster Vind däremot kunde frysmärkarmannen Ronny Persson snabbt konstatera att han var svart…

Alla travhästar frysmärks och DNA-testas innan de registreras i den svenska stamboken. När detta är klart kommer hästarna att få varsitt hästpass som sedan alltid ska finnas till hands när de är ute på äventyr. I passet registrerar man en hel del olika saker, till exempel skriver veterinären in vaccinationer, kastration, övriga ingrepp och behandlingar.

Utan frysmärkning och registrering hos STC – ingen tävlingshäst på travbanan.