Om monstertrav.se vore en kvällstidning…


 

IMG_9550Gnistrande kallt, stjärnklart och ingen syn.
Här är den udda uppladdningen för Monster Monsun.
– När man inte kan se får man lita på känslan, säger V75-hästens tränare Fredrik Fransson som körde det sista finslipande jobbet i mörkret på fredagskvällen.

Amatörtränaren Fredrik Fransson valde ett annorlunda sätt att ladda upp inför lördagens V75-tävlingar på Romme med sitt kallblod Monster Monsun.
Sent på fredagskvällen var de ute och värmde upp – i mörkret utan lampor.
– Ibland får jag för mig saker, att inte göra som man brukar. Det är inte alltid man ser bara för att – man kan se, säger Fredrik som till vardags jobbar på en mediabyrå i Järvsö.
Beskedet efter uppvärmningen var lika klart som stjärnhimlen;
– Han är i kanonslag, det var en mäktig känsla när vi svävade fram över den snötäckta marken, det gick inte att urskilja var vägen började och diket slutade. Vi litade på varandra helt enkelt, säger Fredrik.

Mycket galopper
Monster Monsun är en av de mest betrodda hästarna i V75-5, men har statistiken emot sig, bara tre segrar på 46 starter och på de senaste tio starterna har det blivit åtta galopper.
– Det är så klart inte bara tillfälligheter, han har problem att fokusera i början av loppen. Efter galopperna går han otroligt bra varje gång, men Jan Ove Olsen hade spännande  analys efter loppet sist och han tror att han ska köra felfritt den här gången, säger Fredrik.
Trots statistiken har hästen nämnts av många experter som en tänkbar vinnare i loppet. Hästen är ovanligt uppsnackad enligt tränaren, men det är inte obefogat.
– Han är bättre än raden, det finns mycket potential i hästen och han har gjort mycket bra prestationer på slutet, samtidigt har jag stor respekt motståndet, säger Fredrik.

Tror på sin häst
Med den gnistrande kvällsuppladdningen stärktes också tränarens förhoppningar.
– Många gånger kan jag tycka att jag ser klarare om jag sluter mina ögon, att lita på magkänslan är att lita på sig själv, det är inte alltid så lätt, men jag tror verkligen på min häst och han kommer att göra ett kanonlopp i morgon, säger Fredrik.

Text: Bo Balderson
Foto: Monstertrav.se

Monster Monsun & Frasse

Monster Monsun & Fredrik Fransson.


FAKTA Fredrik Fransson
Ålder: 35. Yrke: Jobbar på Svart Pist Publishing och Järvsö Bergscykel Park. Familj: Fru Michaela, två hundar, en katt och fler hästar än det finns fingrar till…

FAKTA Monster Monsun
Ålder: 6. Yrke: Travhäst. Karriär: 46 starter, 3 segrar, 500′ kr, tvåa i Sleipner Cup 2013, vinnare av Bergsåkers stora treåringspris 2012, sexa i Svenskt Kallblodsderby 2013.